Nyt on puhuttu paljon monissakin blogeissa vatsan suoliston ärtymisestä ja kaikesta siitä, mistä se voi aiheutua. Liian hapokkaat hedelmät tai gluteeni voivat olla useimmiten ne pahimmat tekijät, jotka ärsyttävät vatsaa, vaikka lääkärin toteamaa allergiaa ei niihin raaka-aineisiin olisikaan.
Itse olen huomannut myös, että lian suuret annokset gluteenia esimerkiksi leivissä turvottavat vatsaani ja saavat sen lähes päivän ajaksi sekaisin. Siksi olenkin nyt hiljattain vältellyt suuria annoksia gluteenia sekä testannut gluteenittomia reseptejä rauhoittaakseni vatsan takaisin tasapainoon. Tässä yksi niistä monista gluteenittomista resepteistä, joita olen viime aikoina kokeillut.
Aurinkoinen vuokaleipä G, L
2,5 dl vettä
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
1 pkt Vuohelan herkun gluteenitonta täysjyväjauhoseosta
2 rkl öljyä
1 dl auringonkukan siemeniä
Sekoita 42 asteiseen veteen kuivahiiva, suola ja jauhoseos. Lisää öljy valmiin taikinan joukkoon ja laita taikina kohoamaan liinan alle noin puoleksi tunniksi. Voitele vuoka margariinilla ja kaada kohonnut taikina kulhoon. Lisää auringonkukansiemenet leivän päälle ja anna kohota noin vartin verran. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Hyvännäköinen vuokaleipä ja ihanalta maistuvat siemenet päällä.
TykkääTykkää